archief
Laurentius Ziekenhuis zet virtual reality in bij voorlichting patiëntjes
Ook kinderen moeten wel eens naar het ziekenhuis voor een onderzoek of een operatie. Doorgaans is zo’n bezoek best spannend. Om ervoor te zorgen dat deze jonge patiëntjes goed voorbereid zijn en om eventuele angstgevoelens te verminderen gaat het Laurentius Ziekenhuis gebruikmaken van virtual reality (VR-) brillen. Een ruimhartige donatie van Kiwanis Roermond aan de stichting Vrienden van Laurentius gaf het initiatief onlangs een flinke boost.
Afgelopen vrijdag werd de eerste VR-bril officieel in gebruik genomen. Mees (9) mocht de bril uitproberen. Zij en haar moeder hebben gefigureerd in de eerste twee VR-films die voor het ziekenhuis zijn gemaakt. Eén film laat zien hoe een MRI-onderzoek verloopt en op de andere film wordt het hele proces rondom een operatie getoond. Door de virtual reality techniek kun je je helemaal op een andere locatie wanen. Het 360º beeld maakt het mogelijk een ruimte volledig te bekijken. Zo kunnen kinderen al vóór een operatie (virtueel) een kijkje nemen op de operatiekamer.
De stichting Vrienden van Laurentius heeft als taak het geld in te zamelen dat nodig is voor de aanschaf van vijf VR-brillen inclusief toebehoren zoals software en licenties. Kiwanis Roermond was gecharmeerd van het project van de stichting. Serviceclub Kiwanis zet zich in voor het verbeteren van het welzijn van kinderen zowel in Nederland als in het buitenland. “Voor de Kiwanis Club Roermond is het een project dat heel goed past in de algemene doelstellingen, waarbij de voorkeur ernaar uitgaat om direct voor de kinderen uit onze eigen regio iets te kunnen betekenen”, aldus Hans Thissen, president van Kiwanis. De Kiwanis steunen het project door één VR-bril vijf jaar lang te financieren, want neerkomt op een bedrag van maar liefst € 2000,- per jaar.
Op de foto van links naar rechts: Theo Martens (manager Moeder & Kind Centrum, Mees, Hans Thissen (Kiwanis) en Luc van Engelen (Vrienden van Laurentius).
- Bekijk de reportage van ML5 waarin Mees, Luc van Engelen, Hans Thissen en Loes Metsemakers (pedagogisch medewerker) aan het woord worden gelaten.
- Bekijk de reportage van L1 waarin Loes Metsemakers uitleg geeft en patiëntje Britt de VR-bril uittest.